Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A Dawn-űrszonda napokon belül elhagyja a Vesta óriásaszteroidát

A Dawn-űrszonda napokon belül elhagyja a Vesta óriásaszteroidát

Az amerikai Dawn-űrszonda a tervek szerint jövő szerdán "int búcsút" a Vesta óriásaszteroidának, és a Ceres felé veszi az útját - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org.265559795.html).

Az ionhajtóművel ellátott Dawn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Discovery-programjának kilencedik űrszondája, amely a Mars és a Jupiter között lévő kisbolygóöv két legnagyobb aszteroidáját, a Cerest és a Vestát vizsgálja. A 466 millió dolláros vállalkozás keretében a Naprendszer keletkezésének titkait kutatják, mivel a kisbolygóöv "polgárai" 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki, akkor, amikor a Föld és a többi bolygó keletkezett. Az űrszonda 2007. szeptember 27-én indult a Kennedy Űrközpontból, és tavaly júliusban állt pályára az 530 kilométer átmérőjű Vesta körül. A Cerest 2015 elején éri el, ekkor már 4,83 milliárd kilométert tudhat maga mögött.
A Dawn-űrszondának köszönhetően rendkívül jelentős információkat tudtak meg az aszteroidáról. Mint kiderült, a Vesta a múltban teljesen megolvadt, majd réteges szerkezetű égitestté formálódott, vasmaggal a közepében.
A felvételeken az is jól látszik, hogy az aszteroida gigantikus ütközéseket szenvedett el: erről tanúskodnak az utóbbi kétmilliárd év során két hatalmas becsapódás nyomai a déli féltekén.
"A Vestához azért mentünk, hogy többet megtudjunk a Naprendszer korai történetéről, most a Ceresen a sor, hogy elárulja titkait" - hangsúlyozta Christopher Russel, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem, a Dawn-misszió vezető tudósa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk