Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 07. 11:26, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A magyar nők 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál

A magyar nők 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál

Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. A nemek közti bérkülönbség európai átlagban 17 százalék.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a férfiak bruttó átlagfizetése 255 000 forint, míg a nőké 210 500 forint.
Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb differencia a 35-44 éves munkavállalóknál mutatkozik, valamint a diplomások és a magasabb pozíciók esetében.
A 45-54 éves korosztály esetében 25 százalék, a 35-44 évesek között pedig 26 százalék a differencia a két nem fizetése között. A legkisebb, 11 százalékos lemaradás a 24 év alatti, leginkább pályakezdő nőknél adódik, 34 éves kor alatt pedig átlagosan 18 százalék a különbség.
A diploma sem feltétlenül garancia az egyenlőségre: főiskolai végzettséggel ugyanis a gyengébbik nem képviselői 25 százalékkal, egyetemi diplomával pedig átlagosan 23 százalékkal alacsonyabb fizetésre számíthatnak. Az alacsonyabb iskolai végzettségűeknél kisebb a különbség: érettségivel, szakközépiskolával a nők fizetési lemaradása 18-19 százalékos, míg az alapfokú végzettségűek esetében 21 százalék a nemek közötti bérkülönbség. A legkisebb, 12 százalékos különbség az OKJ-s papírokkal mutatkozik.
Nagyobbak az eltérések a pozíciószintek szerinti összehasonlításnál: míg a felsővezető nők átlagosan negyedével kevesebbet kapnak, mint a férfiak, addig a segédmunkásoknál csupán 5 százalék a különbség. A középvezetők esetében és a szolgáltatási szférán belül 16 százalék, az irodai dolgozóknál 10 százalék a különbség.
A felmérés eredményei szerint nem befolyásolja számottevően a nők diszkriminációját az sem, hogy milyen tulajdonban van a cég. A külföldi cégeknél 18 százalék, a belföldi tulajdonú munkaadóknál 19 százalék, állami alkalmazottként pedig átlagosan 21 százalék a differencia.
A bérkülönbséget az is befolyásolja, hogy egy adott szakmában melyik nem képviselői dolgoznak nagyobb arányban. Ahol a férfiak vannak többségben, ott az ő javukra magasabb az eltérés, ugyanakkor a főleg nők által betöltött pozíciókban, például bérszámfejtők, gyógyszerészeti laboránsok vagy egészségügyi nővérek esetében a női alkalmazottak fizetése magasabb a férfiakénál.

Címkék: Munka-kereset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;