Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti

A mellrák korai felismerésére új, hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban

A mellrák korai felismerésére új, hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban

A mellrák korai felismerésére új, folyékony kristályos hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban.

A beavatkozás-mentes eljárás klinikai tesztjei bebizonyították, hogy kiegészítheti az ultrahangos és a mammográfiás szűrővizsgálatok adta lehetőségeket, mert nem ártalmas és a röntgenvizsgálatokkal szemben korlátlan mennyiségben megismételhető - olvasható a dziennik.pl hírportálon.
A kutatók elsősorban fiatal nőknek ajánlják találmányukat, akik még nem vesznek részt a rendszeres szűrővizsgálatokban, továbbá a genetikailag veszélyeztetett csoportba tartozóknak, illetve azoknak, akiknél ellenjavallt a röntgensugaras vizsgálat.
A kisméretű szűrőeszköz kidolgozásával foglalkozó lengyel társaság leírása szerint a mobil készülékbe ultra vékony, folyékony kristályos réteget építettek be, amely kiszűri a szerven belüli anomáliákat, azaz lehetővé teszi az elváltozások ábrázolását, még mielőtt kifejlődne a tumor. A Braster néven bejegyzett készülék két cserélhető, passzív hőérzékelő képernyő segítségével szűri ki mind a rosszindulatú, mind az enyhébb jellegű képződményeket.
Az uniós támogatással végzett klinikai vizsgálatok összegzése szerint ezer önálló vizsgálatot végeztek el, és a hőábrázoló technológiával kimutatott eredmények egybevágtak a mammográfiai szűrővizsgálatéval.
A szűrőeszközt fejlesztő Braster céget öt lengyel kutató alapította 2008-ban. A cég közlése szerint 2013 második felében jelenhetnek meg a lengyel piacon a mérsékelt áron beszerezhető mobil szűrőeszközök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: