Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 23. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Akiknél előjel nélkül csap le a szívroham

Akiknél előjel nélkül csap le a szívroham

A mellkasi fájdalom a szívpanaszok egyik legismertebb és legelfogadottabb tünetének számít, a McGill Egyetem Orvosi Karának legújabb kutatása szerint azonban az 55 éven aluli, szívrohamban szenvedő nők körülbelül húsz százaléka nem mutatja ezt a tünetet.

A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány jelentős következményekkel járhat a sürgősségi osztályok orvosai és a kockázatnak kitett emberek szempontjából, mivel a szívroham pontos diagnózisa és kezelése érdekében a másodpercek is számíthatnak.

„Amikor az akut koszorúér-szindrómára (a szívroham és az angina gyűjtőneve) gondolunk, el kell felejtenünk a megszokott képet, hogy egy idős férfi a mellkasához kap” – mondta a tanulmány szerzője, dr. Louise Pilote. „Az igazság az, hogy a mellkasi fájdalom, az életkor és a nem már nem számít a szívroham meghatározójának. Kutatásunk azt mutatja, hogy azok a fiatal férfiak és nők, akik mellkasi fájdalom nélkül, de az akut szívkoszorúér-szindróma többi jellegzetes tünetével, például gyengeséggel, légszomjjal és/vagy szapora szívveréssel kerül a sürgősségire, ugyanolyan válságos állapotban vannak. Ezt gyorsan fel kell ismernünk, és új diagnosztikai szabványokhoz kell alkalmazkodnunk az olyan, korábban nem felismert csoportok esetében, mint a fiatalabb nők.”

„Az 55 éven aluli nőkben nagyobb eséllyel diagnosztizálják félre az akut szívkoszorúér-szindrómát a sürgősségi osztályokon, mint a férfiakban, ami esetükben a halálozás kockázatát is növeli” – tette hozzá a kutatás társszerzője, dr. Nadia Khan. „A közvéleménynek és az orvosoknak is tisztában kell lenniük ezzel a problémával.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk