Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Az uborkaszezon meglepetése lehet a devizaadósok mentőcsomagja

Az uborkaszezon meglepetése lehet a devizaadósok mentőcsomagja

A nyári uborkaszezon meglepetése a devizaadósok mentőcsomagja lehet. A kormány intenzív tárgyalásokat folytat a Bankszövetséggel, de úgy tűnik, hogy elég távol vannak az álláspontok, hiszen a kabinet várhatóan a bankoktól vár nagyobb teherviselést, míg a szektor a veszteséges működésére hivatkozva egyelőre visszautasítja ezt.

Az MNB is részese lehet a 'bulinak', mivel felmerült, hogy a jegybank 34 milliárd eurós devizatartalékából kerülne sor a devizahitelek forintosítására. Ez a forgatókönyv akár forintgyengüléshez is vezethet, ami az államadósság elleni harcban komoly öngól lenne. Az IMF-hitel idő előtti visszafizetése következtében azonban lehet tere egy ilyen programnak, de csak ésszerű keretek között. Egyes becslések szerint 13 milliárd euró lehet a felső határa az átváltásnak.Bármilyen döntés is szülessen, nem árt igyekeznie a Bankszövetségnek az egyezséggel, mert ha nem születik megállapodás szeptember 30-ig, akkor a kormány várhatóan egyoldalúan dönt a kérdésben - mondják az Equilor elemzői.

Obama a Fedhetetlen
Amerikában a Fed-elnökének közelgő választása mozgatja meg a piacokat. Barack Obama nem volt megelégedve a jelöltek névsorával, így a Fed korábbi alelnöke, Donald Kohn neve is bekerült az urnába Janet Yellen és Lawrence Summers cetlije mellé.A szenátus több tagja Yellen mellett áll, azonban a mostani macska-egér játék az eddig feddhetetlennek hitt Obama állásfoglalását tükrözi. Az elnök ugyanis olyan vezetőt szeretne, aki egyszerre figyel a foglalkoztatás és az árstabilitás alakulására, ezzel pedig burkoltan Summers mellé tette le a voksát.

Napszúrást kaphat az ausztrál dollár
A kedd hajnali ausztrál export-import adatok után reggel 6:30-kor a jegybankárok 25 bázispontot vághatnak a jelenleg 2,75 százalékon állomásozó rekord alacsony irányadó rátából. A swap-piacon 91 százalékos valószínűséggel mernek fogadni erre a lépésre. Egyes szereplők szerint ezzel az idei évre befejeződhet a kamatvágási ciklus, ami után erősödésnek indulhat az ausztrál dollár – mi is erre szavaznánk, ha az ülésre beengednének.

A 'sötét oldal” szerint azonban a jegybank állásfoglalása egyértelmű lesz és az év második felére további csökkentést hirdethet meg.A monetáris politika pályájának megrajzolása most még inkább felértékelődik, hiszen szeptember 7-én választásokat tartanak a kenguruk földjén. A politikában pedig mindent szabad, ami nem tilos; ezért ha pozíciót nyitunk, akkor számítsunk arra, hogy nagy volatilitás lehet az általunk választott devizapárban – legyen az az AUD/USD vagy éppen az EUR/USD kurzusa.

Angolosan távozott
A brit jegybankárok angolosan távoztak a legutóbbi kamatdöntés alkalmával, hiszen az inflációs folyamatok miatt újfent nem emelték meg a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program összegét – no meg persze az új elnök sem híve ennek a módinak.Szerdán 11:30-kor változhat a helyzet, amikor a Bank of England inflációs várakozásait publikálják. Közvetlenül nem kapcsolódik ide, de érdekes lehet az EKB havi jelentése, amiben a régió reálgazdasági kilátásait ismerteti. Ha a brit GDP-prognózist rontanák, akkor elindulhatna a spekuláció a pénzpumpa növelésével kapcsolatban.

Ez nekem kínai - de az is lehet, hogy japán
Csütörtök hajnalban Kínára figyelünk a makroadatok miatt. Export-import egyenlegéről és az új hitelek állományáról tudhatunk meg információt. Azonban itt még nem engedhetjük el a gyerek kezét, mivel péntek hajnalban érkezik az inflációs mutató mellett a kiskereskedelmi eladások és az ipari termelés értéke is.Ezek elég sokat nyomnak a latba mind a részvény-, mind az árupiacon, a múlt heti PMI adatok körüli kettőség miatt.

A japán kamatdöntés körüli rajongásunk nem az irányadó ráta szintjének szól, hanem a közlemény megjelenésének; aminek időpontja egyelőre nem ismert. Jól tudják a fiúk borzolni az idegeket, de mi csak azért is megpróbáljuk időben elcsípni a deflációs vagy éppen inflációs folyamatokra tett utalásokat, ami az USD/JPY árfolyamában mutathatja meg a helyes irányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.