Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Június 01. 09:26, csütörtök | Helyi

Dombóvár Város Önkormányzatának tájékoztatója

Dombóvár Város Önkormányzatának tájékoztatója

Dombóvár Város Önkormányzata három pályázatot nyújtott be. Az Ady Endre utca egy, míg a Fő utca két szakaszként nyert el mintegy 1,2 milliárd forint támogatást.

TÁJÉKOZTATÓ

Magyarország Kormánya a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” címmel felhívást tett közzé a települési önkormányzatok számára a helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentése és a környezeti káresemények megelőzése érdekében.

Dombóvár Város Polgármestere – a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörének gyakorlása során - 2021. január 29-én hozott 15/2021. (I. 29.) határozatával döntött pályázat benyújtásáról a fenti felhívásra. A döntéshozatalt megelőzően a Képviselő-testület tagjaitól a javaslattal kapcsolatos vélemény, észrevétel nem érkezett.

Dombóvár Város Önkormányzata a felhívás tárgyában három pályázatot nyújtott be. Az Ady Endre utca egy, míg a Fő utca két szakaszként nyert el mintegy 1,2 milliárd forint támogatást. A támogatás lehetővé teszi az említett három utcaszakasz csapadékvíz-elvezetési rendszerének megújítását, valamint egységes arculatú új kapubejárók és térkövezett járda kialakítását, új parkolók létesítését, illetve a meglévő növényzet megújítását. A beruházás keretében a csapadékvíz-elvezető rendszerhez kapcsolódóan 230 új áteresz és kapubejáró készül, továbbá 5032 m2 járda újul meg és 3607 fm burkolt vízelvezető árok készül el.

Nyílt közbeszerzési eljárással került sor a tervező kiválasztására. Elkészültek az engedélyezési- és a kiviteli tervek, ezzel párhuzamosan pedig a rekonstrukcióhoz kapcsolódó építészeti- és tájépítészeti terv. A beruházást minden oldalról gondos tervezés előzte meg, rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel. A tervek társadalmasítása is megtörtént, nagyméretű tablók kerültek az építési helyszíneken közzétételre, melyeket az erre a célra létrehozott felületeken bárki véleményezhetett.

Az Önkormányzat a meglévő fasorok állapotának felmérésére erdőmérnök igazságügyi szakértőt is felkért. A szakértő szakvéleménye is alátámasztotta, hogy a területen található fasorok cseréje halaszthatatlanná vált.
Megállapításai között szerepel többek között, hogy az 1938-ban telepített fasorból korábban kidőlt fák kidőlését a talajszint alatti gyökérzóna nagyarányú megsemmisülése okozta. Az elöregedett fafaj nem alkalmas lakott területre, kitermelésük a kor előrehaladtával már indokolt, mivel veszélyforrásnak tekinthetők.

A szakvéleményben leírtak mellett elmondható, hogy a fafaj jellemző tulajdonsága, hogy a visszametszéseket, beavatkozásokat rosszul vagy egyáltalán nem viseli, nehezen regenerálódik. A gesztenyefa levélzete, termése toxint, szaponint tartalmaz, mely allergén, mérgező az élővilágra. Emellett a kétezres évek elején újabb, a fákra veszélyes kártevő jelent meg, a vadgesztenyelevél-aknázómoly. Az aknázómoly tovább gyengíti a növények természetes ellenállóképességét, amely az egyéb kórokozók felszaporodását segíti.

Rendelkezésre áll egy 1988-ban, valamint egy 2007-ben készült szakvélemény is, melyek már akkor megállapították, hogy a fák állapota erősen leromlott, további fenntartásuk nem indokolt.

Mindenki jól emlékszik az elmúlt évek viharkáraira, amikor a jelentős anyagi károk mellett sajnos súlyos személyi sérülésre is volt példa.
Kimondható, hogy a fák elérték biológiai koruk végső határát, fenntartásuk élet- és balesetvédelmi okok miatt nem lehetséges.

Természetesen jelentős fakivágás esetén cél az utcaképek egységes megjelenésének visszaállítása, élhető környezet kialakítása. Ennek érdekében a tájépítészeti terv tartalmaz javaslatot olyan fafajokkal, melyek kiváló tűrőképességűek, hosszú távon is fenntarthatóak.

A Fő utcára javasolt japán díszcseresznye az áprilistól májusig nyíló rózsaszín virágaival, a gömb csepleszmeggy a sötétzöld fényes levelével és a szintén áprilisban nyíló fehér virágaival, a díszgalagonya a piros színű, dús virágzatával mind alkalmasak arra, hogy szakszerűen ültetve és az ültetést követően gondozva, ápolva a Fő utca látványos színfoltjaivá váljanak.
További részletekről a www.dombovar.hu oldalon olvashatnak. Kövesse a híreket a témában a Városunk Dombóvár Facebook közösségi oldalon!

Dombóvár Város Önkormányzata

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 14:06, csütörtök | Helyi

Európa bajnokságon versenyeznek a dombóvári kölélugrók

A JUMPERS Dombóvári Kötélugró Sportegyesület 9 versenyzővel, 18 versenyszámban méri össze tudását Európa legjobbjaival.

2024. Július 17. 11:45, szerda | Helyi

Az extrém balesetek napja volt

A nyári hőségben a vármegye útjain július 16-án egyetlen nap alatt nyolc baleset is történt. Négy esetben sérüléssel végződtek az ütközések. Mindegyik alkalommal kétkerekűek vezetői voltak érintettek.

2024. Július 16. 08:36, kedd | Helyi

A hőség sem volt akadálya a Balaton körüli retro kismotorozásnak

Az elmúlt hétvégén 8. alkalommal motoroztuk körbe a Balatont a féltve őrzött kis retro motorokkal, túlnyomó részben Babettákkal - számolt be a túráról a dombóvári szervező, Balogh László.

2024. Július 15. 14:11, hétfő | Helyi

Egy tucat közlekedési baleset történt Tolna vármegye útjain július második hétvégéjén

Tolna vármegyében az elmúlt 72 órában négy sérüléses és nyolc anyagi káros baleset történt. A balesetekben ketten súlyosan, ketten pedig könnyebben sérültek meg.