Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 19. 12:30, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI, dr. Kriston Vízi József

Dombóvári alkotó kimagasló elismerése az ünnep alkalmából

Dombóvári alkotó kimagasló elismerése az ünnep alkalmából

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából közművelődési és közgyűjteményi díjakat adott át a Néprajzi Múzeumban.

A kitüntetettek között van a dombóvári Élő Lajosné sz. Horváth Rozália Aranygyűszű-díjas hímző népi iparművész is, aki a 2012. évi népművészeti Életfa-díj három elismertjeinek egyike.

Isten éltesse Rózsika nénit, aki a kesztyűgyári munkás évtizedek után nyugdíjba vonulva először a Kapos-menti szőttes kultúrát tanulmányozta és dolgozta fel, majd hímzőkör(öke)t alapítva mai napig tevékenyen alkot és műveli a táj és elsősorban Tolna megye különféle hímzés-kincsét. Jelenleg a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület Múzeumi Hímes Kezek Kör alapító-vezetőjeként is ténykedik.

Kívánunk neki további jó egészséget, kedvet és sikereket körünkben!

- Dr. Kriston Vízi József -

Képünk (fotó: Tilinger Sándor) egy tavaly téli baráti összejövetelen készült, amelyre azokat hívta meg Rózsika néni (középen), akik a Kapos menti vőlegényingeket bemutató vándorkiállítás elkészítésében és utaztatásában segítették.

Az alkalomból Dombóvár környékéről is elismerésben részesítettek egy szakembert. A Csángó Kultúráért Díjat a csángó magyarok érdekében tett erőfeszítéseiért Albert István, az Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes vezetője kapta.

Kíváncsi, kik a további kitüntetettek? Ide kattintva megtudhatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.