Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 13. 08:36, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata, fotók: Őri Gábor

Dombóvárról indult Párizsig jutott

Dombóvárról indult Párizsig jutott

Aggházy Gyula festőművész kiállítása a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben. A nagy érdeklődésnek köszönhetően a tárlatot október 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők a gyűjtemény nyitvatartási idejében.

2020. augusztus 19-én a helyi születésű festőművész, Aggházy Gyula (1850-1919) tiszteletére nyílott kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben.

A kiállítás ötletgazdája, életre-hívója Takács Istvánné helytörténész volt, aki a rá jellemző alapos, mindenre kiterjedő kutatómunkája során felvette a kapcsolatot Rühl Gizella műgyűjtővel, a TolnaArt.hu alapítójával és szerkesztőjével. A műpártoló hölgy jelentős gyűjteménnyel rendelkezik, a Tolna megyéhez kötődő művészek alkotásai között gyűjteményében megtalálhatóak Aggházy Gyula festményei is.

A megkeresésnek eleget téve örömmel bocsátotta a kiállítást szervező Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület rendelkezésére nyolc eredeti festményét, amelyek közül egyet – talán a megkeresésnek köszönhetően – a Pipázó férfi címűt, nem sokkal a megnyitót megelőzően vásárolt.

A műalkotások mellett a kiállítást gazdagítják a gyűjteményét képező korabeli művészeti kiadványok, katalógusok, pl.: a Műcsarnok 1877-es megnyitó kiállításainak katalógusa, az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat évkönyvei a századelőről, az 1920-as évek végéről, Szana Tamás: Magyar Művészek című könyve 1887-ből, Aggházy Gyula életrajzával. A tárlatot az eredeti alkotások mellett a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő festményekről készült reprodukciók egészítik ki, teszik teljesebbé a mára szinte elfeledett, a századelőn oly népszerű művész munkásságát.

Az időszakos kiállítást a szervezők eredetileg október 1-ig tervezték, de a nagy számú érdeklődésnek köszönhetően (egyéni látogatok, illetve több civil szervezet, baráti kör, csoport jelentkezett a Takács Istvánné helytörténész által tartott előadásokra) a tárlatot október 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a gyűjtemény nyitvatartási idejében.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény továbbra is szeretettel várja a látogatókat, tekintsék meg Aggházy Gyula kiállítását, a gyűjtemény közelmúltban megújult tárlatait, a járványhelyzethez alkalmazkodva, az előírt szabályok betartása mellett!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.