Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Július 14. 09:59, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Európában továbbra is nagy a terrorveszély

Európában továbbra is nagy a terrorveszély

A terrorizmus továbbra is az Európai Uniót fenyegető egyik fő veszélyforrás, annak ellenére, hogy csökkent a támadások száma - állapította meg az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) szerdán közzétett jelentése.

A hágai székhelyű uniós testület jelentése szerint a kockázatot főként a dzsihadista beállítottságú és a jobboldali szélsőségesek jelentik. A terrorista és erőszakos szélsőséges támadásokat Európában elősorban magányos elkövetők vitték véghez.

Tavaly 15 terrortámadást vagy merényletkísérletet regisztráltak az EU-ban, míg 2020-ban ezek száma 57 volt. A tavalyi terrortámadások közül hármat dzsihadisták, egyet pedig szélsőbaloldali elkövető vitt véghez, a többit meghiúsították a hatóságok. Ugyancsak tavaly 388 embert tartóztattak le terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Több mint kétharmadukat Ausztriában, Franciaországban és Spanyolországban elkövetett dzsihadista terrorcselekményekkel kapcsolatos nyomozások nyomán vették őrizetbe. A 2021-ben véghezvitt terrortámadásokban az elkövetők olyan fegyvereket használtak, amelyek viszonylag könnyen beszerezhetők, és amelyek összeszereléséhez vagy használatához nem szükségesek speciális készségek.

A jelentésben az áll, hogy 2021-ben az interneten terjesztett terrorista propaganda főként a koronavírus-járványhoz kapcsolódott. Egyes uniós tagállamokban megjelent a járványügyi korlátozásokkal összefüggő, kormányellenes erőszakos szélsőségesség, amely nem kapcsolódik a hagyományos a terrorista tevékenységekhez - tette hozzá a testület.

A kutatás megállapításai szerint a tagállamok terrorfenyegetettségét nem befolyásolta közvetlenül a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele, de az ukrajnai orosz invázió és a koronavírus-járvány hatásai az elkövetkező években biztonsági kockázatot fognak jelenteni.

Catherine de Bolle, az Europol igazgatója nyilatkozatában elmondta: "a jelentés következtetései megerősítik, hogy a terrorizmus továbbra is valós veszélyt jelent az EU-ban"

Mint mondta, a geopolitikai változások és Oroszország Ukrajna elleni háborúja tartósan kihat majd az EU biztonságára. Véleménye szerint az ukrajnai háború máris számos radikalizálódott személyt vonzott a tagállamokból, akik mindkét oldalon csatlakoztak a harcokhoz.

Címkék: európa, terror, veszély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése