Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MNO

Fejben dől el a krónikus fájdalom

Fejben dől el a krónikus fájdalom

Az agy szerkezete meghatározza a krónikus hátfájdalomra való hajlamot – állítják az Északnyugati Egyetem (Chicago, Egyesült Államok) munkatársai.

Becslések szerin a krónikus fájdalom csak az Egyesült Államokban mintegy 100 millió egyént érint, és a kezelés évente mintegy 635 milliárd dollárt igényel, ezért a kormányzat elkötelezett a visszaszorítás iránt. A hátfájdalom az esetek 23 százalékát teszi ki. Az állapot hátterében egyes szakértők kisebb sérüléseket sejtenek, azonban most egy új elemzés az agy kiemelt szerepét veti fel.

A Pain oldalain bemutatott tanulmány alapját agyi képalkotó vizsgálatok képezték. Dr. Vania Apkarian és munkatársai olyan 46, krónikus hátfájdalomban szenvedő egyént tesztelt, akik tünetei legalább három hónapja, de legfeljebb egy éve álltak fenn. Az egyéves vizsgálati időszak során a képalkotók mellett az alanyok kérdőíves módszerrel, és hagyományos orvosi kivizsgálás segítségével is szondázták. A betegek felénél ezalatt megszűntek a tünetek, míg a többieknél érdemi változás nem jelentkezett.

A kutatók megállapították, hogy ez utóbbi csoportnál az agy szürkeállománya elvékonyodott. A szürkeállomány tartalmazza az idegsejtek sejttestét, valamint a rövid sejt-sejt kapcsolatok is itt vannak jelen. Az agyi aktivitás mintázata ez utóbbi csoportban szintén jellegzetesnek bizonyult.

A további, részben az egészséges egyének vizsgálati eredményeinek bevonásával tett elemzések arra is rávilágítottak, hogy a nucleus accumbens nevű régióhoz és az elülső kéreghez köthető a krónikus fájdalom kialakulása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.