Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Október 18. 11:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

„Fiaim, csak énekeljetek!”

„Fiaim, csak énekeljetek!”

1849. október 6. eseményei iránytűként mutatnak az utókor számára. A 13 aradi vértanú nem hajtott fejet az önkényuralomnak

Tompa Mihály allegorikus soraival arra biztatja a költőket, hogy a szabadságharc bukása után se hagyják abba a versírást; akár burkolt formában is, de dacoljanak az elnyomó hatalommal.

E gondolatokkal vezették be az ünneplést a városi megemlékezésen a Belvárosi Általános Iskola tanulói, akik méltóképpen emlékeztek nemzeti ünnepünkre.
A Bódis Péterné által összeállított színvonalas és sokszínű műsorban a női sorsok játszottak központi szerepet. A 7. és 8. osztályos fiúk és lányok (vértanúk és feleségeik) által felolvasott levelekből, párbeszédekből ismertük meg a hősök utolsó gondolatait a kivégzőhely kapujában: „Bánatőrző régi köveken sorsuk már megírva áll”.
A múlt felidézését volt tanítványaink vers- és népdalcsokorral színesítették. A halált jelképező bitófa az anyák és gyermekeik (4. évfolyamos fiúk) megjelenésével az élet fájává alakult át. Az utódoknak átnyújtott kard a küzdés továbbvitelét szimbolizálja: „Mélységes mély kútból üzenet, a lelkünk hangja szól.”

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.