Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 26. 15:49, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Győri Enikő: Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására

Győri Enikő: Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására

Kikerült az EU magyarországi országspecifikus ajánlásai közül az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó negatív utalás, a helyére egy általánosabb, az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozó mondatot illesztenek be, így Magyarország nem kényszerül vétójogának gyakorlására - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az igazságszolgáltatás megerősítésének szükségessége az unió több tagállama esetében is megfogalmazzák.
"Ezzel a szöveggel már együtt tudunk élni (...) azt mutatja, hogy érdemes küzdenünk, és ha (...) olyan negatív elemek jelennek meg, amelyeket nem lehet alátámasztani, akkor a bizottság is hajlandó figyelembe venni a tényeket" - mondta.
Martonyi János külügyminiszter kedden magyar újságírókkal közölte, nem kerül be a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatosan aggályokat tartalmazó kitétel az európai szemesztert lezáró, Magyarország számára megfogalmazott úgynevezett országspecifikus ajánlások végleges változatába. A tárcavezető, aki az unió Európa-ügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán vett részt, elmondta: a bizottság által javasolt szövegben eredetileg az szerepelt, hogy Magyarországnak "kezelnie kell az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat". Ehelyett a külügyminiszter szerint egy általános megfogalmazás lesz a szövegben, amely szerint Magyarországnak erősítenie kell az igazságszolgáltatást, amit körülbelül tíz másik országgal szemben is megfogalmazott a bizottság.
Győri Enikő szerint az unió által kifogásolt intézkedések célja az volt, hogy egyenletesebb teher háruljon az egyes bíróságokra az ügyek áthelyezhetőségével. (A parlament szerdán törölte az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból.) Az államtitkár elmondta: már az Országgyűlés előtt vannak azok a jogszabálytervezetek, amelyek hatmilliárd forintot adnak a bíróságok megerősítésére, így a kormány elérheti eredeti célját - tette hozzá.
Győri Enikő emlékeztetett, hogy Magyarország már korábban, a foglalkoztatási és szociális tanács ülésén, illetve a pénzügyminiszteri tanács ülésén csatolt egy politikai nyilatkozatot, amelyben további ajánlásokat kifogásolt. A kifogásolt ajánlások között van a közmunkaprogram súlyának csökkentése a foglalkoztatáspolitikában, továbbá a társasági adózás szerkezetére, illetve a hatósági árszabályozásra vonatkozó ajánlások, valamint a magyarországi üzleti környezettel kapcsolatos megállapítások.
Kifejtette: ez nem egyedi példa, tavaly például Magyarország mellett Belgium és Luxemburg is csatolt ilyen nyilatkozatot. A tagállamok általában akkor élnek ezzel az eszközzel, ha nem akarnak megakadályozni valamit, de van különvéleményük - mondta, hozzátéve, hogy "ha benne maradt volna az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó mondat, akkor vétóztunk volna, de nem jutottunk el odáig, a problémát megoldottuk konstruktív párbeszéd révén".
Az államtitkár elmondta: a csütörtökön kezdődő kétnapos csúcs napirendjén minden korábbinál hangsúlyosabban szerepel a növekedés és a foglalkoztatás, különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségére. Az uniós csúcson szó lesz arról a hatmilliárd eurós keretről, amelyet a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére fordítanának az új többéves költségvetési keretben.
Győri Enikő szerint a támogatás felhasználási kritériumainak négy magyarországi régió - Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és Észak-Alföld - felel meg, ezekbe a térségekbe összesen 48 millió eurónyi uniós támogatás érkezhet.
A bővítés néhány kérdéséről, illetve a bankunióról készült köztes jelentésről is tárgyalnak majd az uniós állam- és kormányfők - mondta az államtitkár.

Címkék: Gazdaság-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során