Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Május 22. 09:08, péntek | Életmód
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Gyors eredményt mutató vizsgálat próbája kezdődött Nagy-Britanniában

Gyors eredményt mutató vizsgálat próbája kezdődött Nagy-Britanniában

Húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött csütörtökön Nagy-Britanniában.

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a brit kormány több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, és ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik.

Hancock ismertetése szerint a szájból vett mintával működő húszperces teszt célja annak minden eddiginél gyorsabb megállapítása, hogy a vizsgált páciensek szervezetében a szűrés pillanatában jelen van-e a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus.

A szűrési módszer hat hétig tartó, négyezer emberre kiterjedő próbája a dél-angliai Hampshire megyében kezdődött.

A koronavírus-szűrés jelenleg alkalmazott módszerével a mintákat laboratóriumokba kell küldeni, amelyekben többórás vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy a páciens fertőzött-e, és a vizsgálatnak alávetett emberek rendszerint napokkal később tudják meg az eredményt.

A brit egészségügyi miniszter csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a most kipróbálandó új szűrési módszert a kormány éppen gyorsasága miatt tartja érdekesnek, hiszen gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény.

Hozzátette: ha ez a szűrési eljárás sikeresnek bizonyul, a brit kormány a lehető leggyorsabban hozzákezd országos alkalmazásához.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben kijelentette: a cél a napi negyedmillió koronavírusszűrés elvégzéshez elegendő kapacitás megteremtése Nagy-Britanniában.



Az antitestszűrés célja ugyanakkor annak megállapítása, hogy ki esett már át koronavírus-fertőzésen, akár úgy, hogy erről nem is volt tudomása - mondta csütörtöki tájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter.

Hancock felfedte: egy szűkebb létszámú mintán elvégzett antitestvizsgálat a londoni lakosság 17 százalékában, a Londonon kívüli országrészek lakosságának 5 százalékában mutatta ki az új koronavírus jelenléte esetén termelődő antitesteket, vagyis Nagy-Britannia egészében és a brit fővárosban - amely kezdettől a brit Covid-19 járvány góca - a népesség eddig ilyen arányokban eshetett át koronavírus-fertőzésen.

Az egészségügyi miniszter azonban hangsúlyozta, hogy ezek csak egy-egy lakossági mintára kiterjedő vizsgálat eredményei, és ahhoz, hogy a lakosság országos szinten megtudhassa, átesett-e a koronavírus-fertőzésen, nagyobb kiterjedésű vizsgálatra van szükség.

Hancock elmondta: két antitestszűrésre kidolgozott eszköz kapott kedvező értékelést az angliai közegészségügyi szolgálattól (PHE), és e termékeket már jóváhagyta a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA).

A brit kormány ennek nyomán több mint tízmillió antitestteszt szállítására kötött szerződést a két engedélyezett típus gyártójával, a svájci Roche és az amerikai Abbott Laboratories gyógyszeripari céggel.

A csütörtöki tájékoztatón elhangzott: Nagy-Britanniában eddig 2 064 329 koronavírusszűrést végeztek és 250 908 páciens lelete bizonyult pozitívnak.

A legutóbbi 24 órában 2615 új fertőzést szűrtek ki, és 338-an haltak meg a Covid-19 betegségben, így a brit halálos áldozatok száma 36 042.

Chris Whitty angliai tisztifőovos azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a napi halálesetek száma most már egyértelműen és folyamatosan lefelé tart.

Whitty professzor elmondta azt is, hogy országosan egy hét alatt 11 109-ről 9543-ra csökkent a koronavírus-betegséggel kórházban kezelt páciensek száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.