Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 13. 15:20, hétfő | Helyi
Forrás: MTI/Fotó:kondavolgy.hu

Újraélesztik a Kis-Konda-patak völgyét Dombóváron

Újraélesztik a Kis-Konda-patak völgyét Dombóváron

Újraélesztik a Kis-Konda-patak völgyét Dombóváron: a természetvédelmi területen 42 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően állítják helyre a vizes élőhelyeket.

A munkálatok, amelyek kivitelezői szerződését hétfőn írta alá Szabó Loránd, a város független polgármestere és Kovács Tibor, a közbeszerzési eljáráson a munkát elnyert Kovi-95 Kft. ügyvezető igazgatója, a madarak fészkelési idejét követően, októberben indulnak.

Szabó Loránd a szerződés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyéves program keretében a mintegy hathektárnyi területről elszállítják az ott elhelyezett illegális hulladékot, a behatoló fafajokat őshonos fajokkal váltják fel, és egy, a terület vízutánpótlását szolgáló, védőművekkel ellátott 1300 négyzetméteres tavat létesítenek. Megjegyezte, hogy a völgy vízellátását jelenleg az ott felhalmozott hulladék akadályozza, és emiatt jelentek meg oda nem illő növénytársulások.
Szavai szerint a dombóváraik a projektet követően egy megújult zöldterületet kapnak, amely új kiránduló- és természetvédelmi oktatóhellyé válhat.
A programban az önkormányzat partnerszervezete a Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület (DÖPTE). Dávid Gyula, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban a japán könnyűfű és a fekete fenyő szorította ki a honos fajokat a területről: helyükbe cserjéket, berkenyét és vadkörtét ültetnek majd. A Kis-Konda-patak környéke jelenleg is kedvelt élőhelyük a különböző rigófajoknak, rozsdafarkúaknak és szajkóknak, sőt védett madárfajok is rendre megjelennek a regionális ökofolyosó részét képező területen.
A DÖPTE elnökének közlése szerint a vízellátás javulásával vízi madarak, szürke gém, nagykócsag és récék megjelenésére számítanak a patakvölgy későbbi fenntartásával megbízott egyesület tagjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!