Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Július 18. 11:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kigyulladt egy bálázógép Dombóváron

Kigyulladt egy bálázógép Dombóváron

A tűz továbbterjedt és 8-10 körbála szalma, valamint 1 hektáron a tarló is lángra kapott.

A dombóvári hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállító járművel vonultak a tűzhöz és két vízsugárral és egy erőgép segítségével oltották el a tüzet.

A mezőgazdasági gépek által okozott aratási tüzek kis odafigyeléssel megelőzhetőek!

A mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé közeledve gyulladnak ki. A szezon elején általában átvizsgálják a gépeket, elvégzik a karbantartásokat, azonban két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tüzek. A kalászosok aratása után ősszel a napraforgót és a kukoricát kezdik betakarítani, illetve működtetik a terményszárítókat is. Az elmúlt esztendő betakarítási szezonjában országosan 203 mezőgazdasági tűz (tarló, gabonatábla, kazal tüze) keletkezett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint tavaly 39 kombájn, 17 bálázógép, 8 traktor és 2 pótkocsi gyulladt ki.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, jól hozzáférhető helyen, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Mindezek mellett a munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek, de fontos, hogy a gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra kell leállítani. Rendszeresen visszatérő probléma, hogy eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani. (A szabályokról bővebben a katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken olvasható összeállítás:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tuzmegelozes/Aratasi_tuzek_megelozese.pdf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.