Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Műszaki vizsgáztatás: szigorúbb szankciók

Műszaki vizsgáztatás: szigorúbb szankciók

Akár 500 ezer forint bírsággal is sújtható egy nemrégiben életbe lépett kormányrendelet alapján az a vizsgáló állomás, ahol alkalmatlan járművet közlekedésre alkalmasnak minősítenek a műszaki vizsga során. De kétszázezres büntetésre számíthatnak akkor is, ha hatósági engedély nélkül átalakított járműnek állítanak ki hatósági bizonyítványt - tudatta a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

A megyei közlekedési felügyelőségek rendszeresen ellenőrzik a járművek időszakos vizsgálatát végző vizsgálóállomások munkáját, a vizsgálati eredményeket. Sajnálatos tény, hogy gyakran olyan járműveket is levizsgáztatnak, melyek a járművek műszaki követelményeit rögzítő jogszabályban leírtaknak nem felelnek meg. Az ilyen járműveket „A” alkalmatlan minősítéssel kellene ellátni, forgalmi engedélyükben a műszaki érvényességet nem szabad meghosszabbítani.

Ugyancsak gyakori jelenség az engedély nélkül átalakított járművek vizsgáztatása, holott a jogszabály pontosan rögzíti, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárnia a vizsgabiztosnak.
Az eddigi ellenőrzések eredményeként ilyen jellegű hiányosságok feltárása esetén alapvetően a vizsgálatban résztvevő műszaki vizsgabiztossal szemben tudott a hatóság szankciót alkalmazni, ami a vizsgabiztos műszaki vizsgálatoktól történő rövidebb-hosszabb idejű eltiltását jelentette.

Ez a szankció azonban nem bizonyult hatékonynak, nem volt olyan visszatartó erő, ami az ilyen jellegű cselekményektől visszatartotta volna a vizsgabiztosokat. Sok esetben felmerült a vizsgahely vezetőjének/tulajdonosának kényszerítő ráhatása a vizsgabiztosra, ami úgy jelentkezett, hogy utasítást adott a nem megfelelő jármű vizsgáztatására. Mindezek mellett tudott, de csak nagyon nehezen bizonyítható, hogy sok esetben a jármű tulajdonosa megfizeti a sikeres vizsgát tudván-tudva, hogy járműve nem felel meg.

Annak érdekében, hogy a vizsgahelyeknek ne érje meg a közlekedésre veszélyt jelentő járművek levizsgáztatása, módosították a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet (bírságrendelet), aminek következtében lehetőség nyílik a vizsgahelyekkel szembeni pénzbírság kiszabására.

A Hatóság reményei szerint ez a rendelkezés elősegíti ennek a közlekedésbiztonság szempontjából fontos területnek a tisztulását, a nem kívánt események számának csökkenését.

A közúti közlekedésben használt menetíró készülékekkel (tachográfok) kapcsolatban az üzembentartó kötelezettségeként határozza meg a jogszabály a gépjárművezetői kártya minimum 28 naponta, valamint a gépjárműbe beépített tachográfról negyedévente legalább egy alkalommal a tárolt adatok letöltésének kötelezettségét. Az említett bírságrendeletben új tételként jelent meg az üzembentartóval szemben alkalmazható bírság abban az esetben, ha ezeket a kötelezettségeket elmulasztja.

A változó jogszabályi helyek az alábbiak:
156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet
12/C. § * A Kkt. 24/A. § (5a) bekezdéséhez kapcsolódóan - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a 13. mellékletben meghatározott összegű bírságot köteles fizetni az a vizsgáló állomás, amely a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet rendelkezéseit megsérti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk