Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 26. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: továbbra is túlságosan nehezek az iskolatáskák

Ombudsman: továbbra is túlságosan nehezek az iskolatáskák

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa vizsgálatában megállapította, hogy a jogszabályi előírás ellenére a gyerekek iskolatáskájának súlya meghaladja a megengedhetőt, ezért jogszabály-módosítást javasolt az emberi erőforrások miniszterének - közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapjogi biztos a gyermekek egészséges környezethez való jogát áttekintő projektje részeként indított vizsgálatot az iskolatáskák súlyával kapcsolatban, hiszen a túlságosan nehéz táska mindennapos hordása gerincfájdalmakhoz, súlyosabb esetben elváltozásokhoz is vezethet.
Az ombudsman több iskolában megmérette a tanulók táskáját, és azt tapasztalta, hogy a súlyuk mindenütt jelentősen túllépte a határértéket. Bár az egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint az iskolatáska súlya nem haladhatná meg a gyermek testtömegének 10 százalékát, a mérések szerint már a másodikosok is testsúlyuk 16-18 százalékát vitték a hátukon. Az úszásoktatásban is részesülő ötödikesek terhe pedig megközelítette a tíz kilogrammot, a testsúlyuk 22-25 százalékát - emelték ki.
A közleményben emlékeztettek arra, hogy 2004 óta jogszabály rögzíti a táskák súlyának csökkentésére előírt intézkedéseket, emellett a tankönyvek súlyával kapcsolatban törvény rögzíti az általános iskola első négy évfolyamán a szülők egyetértési, az ötödik évfolyamtól pedig a véleményezési jogát. Ezzel a joggal azonban a szülők a legtöbbször csak formálisan élhetnek, az iskolák a gyakorlatban nem biztosítják a lehetőséget, ami ellentétes a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével - emelték ki.
Szabó Máté ezért az emberi erőforrások miniszteréhez fordult azzal a javaslattal, hogy a szaktárca kezdeményezze a jogszabály módosítását: a gyermekek terhelhetőségét figyelembe véve határozzák meg az iskolatáska maximális súlyát. Megfontolásra javasolta továbbá, hogy jogszabályban rögzítsék a jó kialakítású iskolatáskák megvásárlásának támogatását is. Az ombudsman emellett felkérte a tárcavezetőt arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet elnökével együttműködve dolgozza ki a tanulók egészséges terhelhetőségét tartalmazó irányelvet.
A jelentés teljes szövege a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201300691.doc oldalon olvasható.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során