Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: orientpress

Sokan rengeteget keresnek a szír polgárháborún

Sokan rengeteget keresnek a szír polgárháborún

Naponta áruval megrakott teherautók százai sorakoznak a török-szíriai határ mentén, például az Öncüpinarhoz közeli határátkelőnél, hogy az étolajtól kezdve a pelenkáig, a Szíriában jelenleg hiánycikknek számító termékekkel lássák el a kiskereskedőket, akik aztán odahaza értékesítik a szükséges árucikkeket a nélkülöző lakosságnak.

'A szíriai oldalon minden iránt hatalmas a kereslet. Legutóbb papírszalvétát szállítottam' - mesélte Mustafa Demir, egy étolajjal megrakott teherautó sofőrje, aki szokásos útvonalán vitte Törökországból a szíriai határ közelébe a kívánt termékeket, hogy azután eladja a szíriai felkelőknek. Utóbbiaknak égető szükségük van alapvető élelmiszerekre, mivel a háború kezdi elzárni az eddig megszokott kereskedelmi csatornákat.

Nemcsak a török Öncüpinar városa vált nyüzsgő kereskedelmi központtá, a török-szíriai határvidék széltében és hosszában megélénkültek a kisebb határátkelők.

A Szíriával zajló kereskedelemben jelentős változások figyelhetőek meg: miközben a harmadik éve zajló polgárháború az egekbe röpítette az élelmiszerárakat, a furfangos és merész kereskedők a háborúban kialakuló hiánygazdaságban egyre több lehetőséget találnak maguknak. Az pedig nem valószínű, hogy a feketegazdaságot komolyan érintené a Bassár el-Aszad elnök kormányzata ellen fontolgatott külföldi légicsapás.

'Az országban uralkodó kaotikus helyzet, amelyben a központi hatalom elveszíti ellenőrzését a gazdaság felett, új lehetőségeket teremt azon külföldi kereskedők számára, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a kormányzattal' - mondta Torbjorn Soltvedt, a Maplecroft kockázati tanácsadással foglalkozó cég munkatársa.

'Bárki, aki hajlandó Szíriába árut szállítani, nyereséges vállalkozásba kezd a háború és a kockázatok miatt. A szíriaiak pedig rájöttek: ez az egyetlen módja annak, hogy árukhoz jussanak' - mondta a Reuters hírügynökségnek egy közel-keleti forrás, aki szintén aktívan kereskedik Szíriába szánt árucikkekkel.

Az egyre súlyosbodó konfliktus elriasztja a nagy nemzetközi vállalatokat. 'A hajótulajdonosok nem vállalják azt a biztosítási felárat, hogy Szíriáig hajózzanak. A beszállítók olyan kikötőkbe szállítják az árucikkeket, mint a törökországi Mersin, ahonnan aztán helyi kereskedők viszik tovább a rakományt' - tette hozzá egy másik, Európában lévő, hajózással foglalkozó forrás. Egy mersini hajóügynök hozzátette, hogy az új kereskedelmi útvonal és a vele járó üzleti kilátások a helyi árakat is megemelték: Mersinben ma ötször annyiba kerül a krumpli, mint korábban.

Libanon és Szíria között változatlanul élénk az üzemanyag-kereskedelem, az ebben 'utazóknak' alig kell tartaniuk hatósági ellenőrzéstől.

Miközben a feketekereskedelem többnyire a felkelők által uralt területeken működő vásárlókat jelenti, a szíriai állam szintén érdekelt különféle termékek beszerzésében. Az állami beszerzők azonban, amelyek külföldi beszállítóktól próbálnak árut beszerezni, likviditási problémákkal küzdenek, ami arra kényszerítette Damaszkuszt, hogy visszavonja a liszt, cukor és rizs beszerzésére kiírt állami pályázatokat.

Kereskedelmi források szerint ez kisebb szervezettséget, viszont magasabb árakat jelent azoknak a beszállítóknak, akik hajlandóak a kormányzat által ellenőrzött területeken, például Damaszkuszban eladni.

A helyi kereskedők több millió dolláros üzleteket köthetnek, feltéve, ha biztosítani tudják a kifizetést. 'A közvetlen kereskedésben nagy tétekkel játszanak, de az nem is gyenge idegzetűeknek való' - tették hozzá kereskedelmi források.

A szíriai helyzet a nemzetközi segélyszervezeteket is aggasztja. 'Rendkívül nyugtalanít minket az élelmiszerek elérhetősége és az árak, amelyek bizonyos esetekben 300 százalékkal emelkedtek meg' - közölte Muhannad Hadi, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) Szíriáért felelős regionális koordinátora.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése