Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább módosulhat a KRESZ

Tovább módosulhat a KRESZ

Egy 17 tagú munkabizottság javaslatai nyomán módosította a kormány az egyes közlekedési szabályszegések esetén kiszabandó összegű bírságtételeket.

A munkabizottság egyik szakértője, Kovács Kázmér szerint nem minden javaslatukat fogadta el a kormány, ezért további módosításokat kezdeményeznek - tudatta az InfoRádió.

A kormány módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit azzal a céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa - vagy az azzal rendelkezni jogosult személy - hozzájárult. Kovács Kázmér, a módosítást kezdeményező munkabizottság szakértője az InfoRádióban elmondta: volt olyan eset, hogy valakit azért büntettek meg, mert a saját garázsa bejárata előtt állt meg.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával - baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén - a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk. Vagyis az autósnak magánál kell tartania elsősegélycsomagot, de a rendőr nem ellenőrizheti a meglétét és nem büntethet emiatt. Csak akkor szabható ki bírság, ha baleset észlelése esetén az autós nem bocsátja rendelkezésre a nála kötelezően tartandó csomagot - fejtette ki Kovács Kázmér.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja, a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek - torlódáshoz érve - a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A módosítást kezdeményező munkabizottság szakértője beszélt arról is, hogy a parkolási bírságok szeptembertől nem az objektív felelősség körébe tartoznak, vagyis van kimentési lehetőség. Ha egy autós egy szülő kismamát kórházba szállítva parkol a tilosban, akkor a szükséghelyzetre hivatkozva kimentheti magát.

Kovács Kázmér emlékeztetett: tavasszal drasztikus bírságsúlyosbítások történtek, ami ellen sokan felszólaltak. A fideszes parlamenti képviselő, Bíró Márk kezdeményezésére jött létre a 17 tagú munkacsoport, amelynek néhány javaslatát elfogadva változik a KRESZ. Ez nagy siker, de nem mindegyik ötlet sikerült elfogadtatni - emelte ki a szakértő, aki szerint további módosításokra van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk