Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 02. 07:26, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Vészjósló előrejelzés: mi lesz a Balatonnal?

Vészjósló előrejelzés: mi lesz a Balatonnal?

Néhány Balaton-szakértő határozottan állítja: másfél évtized múlva megkezdődhet legnagyobb hazai tavunk kiszáradása – írja a Magyar Nemzet.

A vízügyi szakemberek kitartanak amellett, hogy a természet a jövőben is megoldja a Balaton vízellátását, a klimatológusokat viszont nem győzi meg ez az érvelés.

A Balaton is szerepel azon a listán, amelyet az ENSZ klímaszakértői állítottak össze arról a száz legveszélyeztetettebb helyről, amelyekre a klímaváltozás következtében néhány évszázad múlva már csak fotó emlékeztet. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a nyári csapadék mennyisége Közép-Európában akár harminc–hetven százalékkal is csökken.

A Balaton többször is fenyegetett kiszáradással, de gyakran előfordult, hogy a tó kilépett a medréből, és árvízzel riogatta az alacsonyabb területeken élőket. Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Igazgatóság vezetője és Laki István, a Kis-balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője állítja: a természet a jövőben is megoldja a Balaton vízállásának gondját. Laki István azt viszont aggasztónak tartja, hogy a Balaton immár hetek óta hetvencentis vízállással és zárt zsilipkapukkal várja az égi áldást.

Ha mégis bekövetkezne a klimatológusok prognózisa, akkor nagyon sok károsultja lenne a Balatonnak. A szárazság és a csapadékhiány miatt vészesen zsugorodna a tó víztükre, a vízszintcsökkenés miatt súlyos gondok jelentkeznének a Közép-Dunántúl ivóvízellátásában és a vízi közlekedésben – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során