Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 17. 07:36, kedd | Sport
Forrás: mno.hu

Vízbe fulladt a világbajnok

Vízbe fulladt a világbajnok

Magabiztos, pazar játékkal már az első meccsén lerendezte várható csoportelsőségét a magyar férfi vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokságon.

Jön most négy könnyebb meccs, aztán nagy valószínűséggel a délszláv veszedelem a legjobb négy között.

Egy héten belül másodszor találkozott egymással az olimpiai és a világbajnok férfi vízilabda válogatott – előbbi (Magyarország) egy héttel ezelőtt, a székesfehérvári Volvo Kupán férfias magabiztossággal, de izgalmas meccsen nyert utóbbi (Olaszország) ellen 11-8-ra. A mostani mérkőzés azonban az eindhoveni Európa-bajnokság nyitánya volt már, amiről a furcsa csoportbeosztás miatt jól tudtuk, ha nyerünk, fél karcsapásra vagyunk a torna elődöntőjétől (erről bővebben itt olvashat!).

A délutáni Eb-összecsapásokon nagy meglepi eredmény nem született Eindhovenben, csoportunkban Törökország Macedónia ellen „fulladt vízbe” (16-4), Görögország Hollandia orra előtt húzta el a mézes madzagot (14-13), a B jelű hatosban Horvátország Románia ellen melegített (10-7), Montenegró rémisztően simán verte a múlt héten szintén világbajnokverő és egyre erősebb németeket (13-7), Szerbia pedig nem hibázott Spanyolország ellen (8-5). Ilyen előjelekkel nekünk sem kellett túlzottan félni, tekintettel többek közt arra is, hogy az olasz csodakapus, Stefano Tempesti nem állt Alessandro Campagna kapitány rendelkezésére az olasz válogatottban.

Második negyed: 5-0

Ott volt viszont piros sapkával Szécsi Zoltán a Pieter van de Hoogenband-uszodában, és ha már így volt, hiába hozták el az első ráúszásnál a labdát a kék sapkások, megkezdte a hétfői kapusbemutatót, aminek első felvonása még csak pár percig tartott – igaz, az első negyedben az olaszoknak főként a védekezésük volt makulátlan, Varga Dániel csak az első terminus derekán lőtt gólt, Kásás pedig a végén „köszönt” olasz barátainak. A negyed végén 2-3, jobbak voltak az olaszok.

„Figyeljünk az arcokra” – mondta az első szünetben szigorúan Kemény Dénes kapitány, és kisvártatva be is indult a henger! A harmadik percben – igaz – egy emberelőny kellett hozzá (Hosnyánszky pimaszul a rövidre – 3-3), majd Kiss Gergő iszonyú erősen egy védő mögül zúdította a hálóba a labdát – az olaszok szempontjából félő, hogy jó kapus híján még bajba kerülhetnek az Európa-bajnokságon. A kapitányi intelmet közben Szécsi tartotta be a leginkább példamutató módon, neki minden egyes védése kellett ahhoz, hogy közvetlenül utána bepotyogjon egy-egy magyar gól – az ötödiket például Steinmetz Ádám tolta be Kásás szemet gyönyörködtető passza után, centerből. Egy percen belül Hárai Balázs is talált egyet, de nem kellett megelégednünk a magyar szemnek egykor oly kedves eredmény (6-3) láttán, hisz a nagyszünet előtt – egy szokásos Szécsi-védésből indulva szinte – még Szivós Márton is csatlakozott a táblán szereplő magyar nevekhez (7-3).

Nyolc magyar góllövő

Az első duplázónk Steinmetz Ádám volt (8-3-as állás, 6-0-s sorozat), és majdnem egy fél meccs múltán az olaszok „végre” gólt szereztek – felcsillantva a reményt, hogy nem fullad unalomba a hátra lévő, bő tíz percnyi játékidő. Na, azért hiába a kékek erőlködése, Kiss Gergely kapufás gólja, és Varga Dénes már-már pofátlan elhajlós pattintása már a harmadik negyed derekára eldöntötte a mérkőzést (10-4). Miután az olaszoknak megint hagytunk egy kis szusszanásnyi időt, Szivósé volt a lehetőség, hogy combig kiemelkedve centerkimozgásból visszaszerezze a hatgólos előnyt a világbajnok ellen, kevéssel az utolsó szünet előtt (11-5), majd plusz öttel fordultunk a zárónegyedre (11-6).

Túl sok félnivalónk nem is volt, Kemény variált is még egy kicsit, de nehéz dolga volt felrázni a fiúkat. 2-1-re elveszítettük az utolsó negyedet, de tekintettel arra, hogy hátra lévő mérkőzéseink – túlzás nélkül – bemelegítő jellegűek lesznek Hollandia, Macedónia, Görögország és Törökország ellen, már vélhetően a szerb, horvát, montenegrói trióból a második legerősebb ellen készülhetünk, a legjobb négy között. A csapat erejére jellemző, hogy 11 mezőnyjátékosunkból 8 ott van a gólszerzők tábláján. Igazi csapatmunka volt ez – a világbajnok ellen, egy héten belül másodszor.

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 12–8 (2–3, 5–0, 4–3 1–2)
magyar gólszerzők: Hárai 2, Kiss Gergely 2, Steinmetz 2, Szivós 2, Hosnyánszky 1, Kásás 1, Varga Dániel 1, Varga Dénes 1

Címkék: vízilabda-Eb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.